top of page
Οδηγίες για τον Ασφαλή Ύπνο του βρέφους!

Πολλοί γονείς με ρωτούν για το ποια είναι η σωστή θέση ύπνου του μωρού τους, καθώς οι παππούδες τους λένε να τοποθετούν το βρέφος στο πλάι ή μπρούμητα ενώ έχουν ακούσει από φίλους τους ή έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο ή από παιδιάτρους και μαίες στα μαιευτήρια να τοποθετούν το βρέφος ανάσκελα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Βρέφος για τον πρώτο χρόνο ζωής θα πρέπει να τοποθετείτε ΑΝΑΣΚΕΛΑ στον ύπνο του.

Αυτό ισχύει τόσο για τους ημερήσιους όσο και για τους νυχτερινούς ύπνους.

Έγινε γνωστό περί τα μέσα της δεκαετίας του 90' σε έρευνα, ότι θα παιδιά που τοποθετούνται ανάσκελα (ύπτια θέση) παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (SIDS) συγκριτικά με αυτά που κοιμούνται στο πλάι και μπρούμητα που παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά του συνδρόμου του αιφνίδιο θανάτου των βρεφών (SIDS).

Έτσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση ότι η πιο ασφαλής θέση, για ύπνο του βρέφους είναι η ΑΝΑΣΚΕΛΑ (ύπτια) θέση.

Πέραν όμως από την θέση του ύπνου τα ποσοστά του SIDS, επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως το περιβάλλον του ύπνου του μωρού.

Πως διαμορφώνουμε ένα Ασφαλές Περιβάλλον για τον Ύπνο του μωρού;

Παραθέτω οδηγίες για την διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τον ύπνο του μωρού. 

Μελέτες έχουν αναδείξει ότι το βρέφος είναι πιο ασφαλές στο κρεβατάκι του και όχι στο κρεβάτι ενηλίκων.

Το κρεβατάκι του θα πρέπει να είναι τοποθετημένο στο δικό μας υπνοδωμάτιο τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες.

Με άλλα λόγια μοιραζόμαστε το δωμάτιο, όχι όμως και το ίδιο κρεβάτι. (ΝΑΙ στο room sharing ΟΧΙ στο bed sharing)

Επίσης:

  • το κρεβατάκι (o σκελετός) του να είναι σύμφωνο με διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας (συνήθως ότι πωλείται είναι βάση προδιαγραφών)

  • όμοια και το στρωματάκι του που θα τοποθετούμε το βρέφος να είναι σύμφωνο με διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. Μπορείτε να ρωτήσετε το κατάστημα από όπου θα το αγοράσετε γιαυτό. Σε γενικές γραμμές το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό ώστε το βρέφος να παραμένει στην επιφάνεια και ΟΧΙ να βυθίζεται μέσα σ' αυτό. 

  • Να υπάρχει ένα καλά εφαρμοσμένο κάτω-σέντονο, και όχι να είναι μπόλικο.

ΚΑΙ τώρα ας αρχίσουμε τα ΔΕΝ, δηλαδή τί ΔΕΝ είναι απαραίτητο και ΔΕΝ χρειάζεται γιατί μπορεί να αποβεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για το παιδί.

  • ΔΕΝ χρειάζεται η πάντα (προστατευτικό κάλυμμα για να μην χτυπήσουν το κεφαλάκι τους). Έχουν μόνο διακοσμητική αξία και είναι επικίνδυνα για τα μωρά (φαινόμενα ασφυξίας)

  • ΔΕΝ χρειάζεται η κουβέρτα και το πάνω-σέντονο. (μπορεί να μπλεχθούν με το παιδί και να επηρεάσουν την κίνηση τους ή την αναπνοή τους)

  • ΔΕΝ χρειάζεται κάποιο λούτρινο ζωάκι ή παιχνίδι μέσα στην κούνια του μωρού (μπορεί να μπλεχτεί με το παιδί και να επηρεάσει την κίνηση του ή την αναπνοή του)

  • ΔΕΝ χρειάζεται να κρέμεται μέσα ή πάνω από το κρεβατάκι κάποια κουβέρτα ή ρούχο έστω και για ομορφιά ή διακόσμηση. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε κάποιο άλλο σημείο του δωματίου του. Μπορεί να πέσουν μέσα και να μπλεχτούν με το παιδί και να επηρεάσουν την κίνηση του ή την αναπνοή του)

Όλα τα ανωτέρω ΔΕΝ είναι απαραίτητα αλλά  ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ όπως έχουν αναδείξει οι σχετικές μελέτες.

Ο κανόνας που ακολουθούμε είναι ότι ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΤΟ είναι το κρεβατάκι του παιδιού ΤΟΣΟ πιο ασφαλές είναι για το μωρό. 

Μια ερώτηση που με ρωτούν όλοι οι νέοι γονείς:

Ερ: Μα δεν θα σκεπάσω το μωρό; Θα κρυώσει!

Απ: Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά είναι πιο ασφαλή όταν τοποθετούνται σε υπνόσακο (κατάλληλο για την ηλικία τους). Εναλλακτικά μπορείτε να του φοράτε ένα ολόσωμο φορμάκι. Για να διαπιστώνετε αν κρυώνει θα πιάνετε την μυτούλα του. Αν την νιώθετε κρύα τότε το παιδί κρυώνει. Αν είναι κανονική (δηλαδή δεν αισθάνεστε στο χέρι σας καμία διαφορά), τότε το παιδί δεν κρυώνει και είναι καλά με αυτά που φορά. 

Παραθέτω έναν σύνδεσμο από την καμπάνια των Αμερικανών που αφορά για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος για έναν ασφαλή ύπνο. Μπορείτε να το μελετήσετε και παρακαλούμε πολύ διαδώστε το σε φίλους και φίλες σας που έχουν παιδιά κάτω του έτους, ώστε και τα δικά τους παιδιά να κοιμούνται ασφαλή. 

Τελευταία Ενημέρωση 12/11/2016

Εγγραφτείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο

Με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό Δελτίο θα λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω email, όταν αναρτάται ένα νέο άρθρο. 

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!

bottom of page