top of page

Συχνές ερωτήσεις για τον πυρετό

Γενικές πληροφορίες για τον πυρετό

Ο πυρετός είναι η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε μια λοίμωξη. Έχει φανεί από μελέτες η ευεργετική επίδραση του πυρετού στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Με τον πυρετό ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει καλύτερα τις λοιμώξεις. 

Ο πυρετός δεν είναι η διάγνωση αλλά το σύμπτωμα αυτού που έχει το παιδί. Ο πυρετός για παράδειγμα είναι "ο συναγερμός που χτυπάει σ' ένα σπίτι." Δεν είναι η αιτία!

Πότε λέμε ότι έχουμε πυρετό;

Πυρετός είναι από 38 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Δέκατα ή δεκατική πυρετική κίνηση είναι από τους 37 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος;

Η φυσιολογική θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 35,5 - 37 βαθμούς Κελσίου.  

Τις απογευματινές ώρες η θερμοκρασία σώματος δύναται ν ανέβει λίγο έως τους 37,2 - 37,3. (Συνιστάται συζήτηση με τον παιδίατρο).

Μετά από λοίμωξη, μπορεί να ακολουθήσουν μερικές ημέρες με χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, όπως για παράδειγμα 35 - 35,5 βαθμούς Κελσίου. (Συνιστάται συζήτηση με τον παιδίατρο εάν αυτό επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα)

* Οι ανωτέρω θερμοκρασίες αφορούν την θερμοκρασία που μετριέται στη μασχάλη.

Πού γίνεται η Θερμομέτρηση;

Η θερμομέτρηση να γίνεται πάντα στην μασχάλη με θερμόμετρο ηλεκτρονικό. 

Ποια θερμόμετρα θεωρούνται αξιόπιστα; Τί θερμόμετρο να αγοράσω;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα θερμόμετρα τύπου υπέρυθρων καθώς και αυτά του αυτιού (μέτρηση θερμοκρασίας της τυμπανικής μεμβράνης) ότι δεν είναι αξιόπιστα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα τύπου μασχάλης καθώς και αυτά της μέτρησης της θερμοκρασίας της κροταφικής αρτηρίας θεωρούνται αξιόπιστα (στην Ελλάδα τα τελευταία, δεν κυκλοφορούν).

Γιατί χορηγούμε αντιπυρετικά, για τον πυρετό; (ισχύει για παιδιά άνω των 2 ετών)
  • Σκοπός της χορήγησης των αντιπυρετικών είναι η μείωση της δυσφορίας και της κακουχίας που νιώθει το παιδί με τον πυρετό. 

  • Σκοπός είναι με την μείωση του πυρετού το παιδί να αισθανθεί καλύτερα και να μπορέσει να πιεί υγρά και να ενυδατωθεί. Δίνοντας αντιπυρετικά δεν αντιμετωπίζουμε την αιτία του πυρετού, μειώνουμε ωστόσο την δυσφορία που νιώθει το παιδί. 

  • Γενικά ΔΕΝ συστήνεται η συνεχόμενη χορήγηση των αντιπυρετικών εάν το παιδί δεν παρουσιάζει δυσφορία και κακουχία κατά τον πυρετό. Εάν επικοινωνεί καλά (κοινώς χοροπηδάει) και δεν δείχνει να πονάει κάπου, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παιδί. Ο πυρετός είναι η άμυνα του οργανισμού.

  • Επίσης δεν συστήνεται η εναλλαγή μεταξύ Παρακεταμόλης και ΙβουπροφένηςΠροτείνεται η χρήση της ίδιας κατηγορίας αντιπυρετικού φαρμάκου (είτε το Α είτε το Β).

Για την ορθή χρήση των αντιπυρετικών χρειάζεται να τηρείται η σωστή δοσολογία και τα σωστά μεσοδιαστήματα μεταξύ των δόσεων. 

Εάν ωστόσο, στην έσχατη περίπτωση που χρειάζεται να μειώσουμε την δυσφορία που νιώθει το παιδί με τον πυρετό, προκειμένου να μπορέσει να πιεί υγρά, συνηθίζεται (για περιορισμένο χρονικό διάστημα) να γίνεται εναλλαγή μεταξύ των δύο φαρμάκων. Εάν αυτό γίνει, θα πρέπει να γίνεται κατά παρέκκλιση και όχι συνέχεια, και μετά από συνεννόηση με τον/την Παιδίατρο σας. 

Στην περίπτωση αυτή η εναλλαγή των δύο φαρμάκων θα πρέπει να είναι ανά 4ωρο (εναλλάξ, δηλαδή μια το ένα και μια το άλλο φάρμακο).

Γενικά όμως συνιστάται να μην καταφεύγουμε σ΄ αυτήν την λύση συχνά.

Επίσης συστήνεται η καταγραφή και τήρηση ημερολογίου, ώστε να καταγράφουμε και να γνωρίζουμε πιο φάρμακο χορηγήσαμε και την ώρα που χορηγήθηκε. 

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με την χορήγηση του αντιπυρετικού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την άνοδο και την κορύφωση του πυρετού. Ο πυρετός θα ανέβει και θα φτάσει εκεί που έχει προγραμματισθεί από τον οργανισμό να φτάσει. Θα δράσει ωστόσο το αντιπυρετικό και δεν θα παραμείνει ο πυρετός για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κορυφή του. 

Κορύφωση του πυρετού δεν σημαίνει απαραίτητα 40 βαθμούς Κελσίου. Ο οργανισμός έχει την δυνατότητα να ρίξει τον πυρετό από μόνος του χωρίς την χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Χορηγώντας αντιπυρετικά δεν αντιμετωπίζουμε την αιτία του πυρετού αλλά μειώνουμε την δυσφορία του παιδιού. 

Υπερπυρεξία (σπάνιο) θεωρείται η τιμή άνω των 40.1 βαθμών Κελσίου (θερμοκρασία μασχάλης).  

Αίτια ΆΜΕΣΗΣ εξέτασης από Παιδίατρο είναι:
  • Όταν το παιδί δεν παρουσιάζει καλή επικοινωνία και δεν είναι ζωηρό και παραμένει υπνηλικό ενώ έχει πέσει ο πυρετός. 

  • Όταν η επικοινωνία με το παιδί δεν είναι ικανοποιητική ενώ έχει ο πυρετός (είναι στον "κόσμο του", λέει ασυναρτησίες, δεν μας αναγνωρίζει, δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται, κοιτάζει στο υπερπέραν χωρίς να επικοινωνεί, θέλει να κοιμάται συνέχεια ακόμα ενώ ο πυρετός έχει υφεθεί. Προσοχή, τα συμπτώματα αυτά αξιολογούνται όταν ο πυρετός βρίσκεται σε ύφεση, πτώση).

  • Όταν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του

  • Όταν το παιδί παρουσιάζει σπασμούς έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. (με την λέξη σπασμούς δεν εννοούμε το ρίγος)

  • Όταν το παιδί παρουσιάζει εξάνθημα (σπυράκια) με πυρετό.

  • Όταν το παιδί έχει πυρετό, πονάει η κοιλιά του ή και έχει εμετούς και διάρροιες.

  • Όταν το παιδί έχει δυσκολία στην κάμψη του αυχένα και πυρετό. 

  • Όταν το παιδί παρουσιάζει βογγητό (βογγάει, δυσφορεί).

  • Όταν είναι νεογνό και βρέφος κάτω των 6 μηνών.

  • Όταν το παιδί έχει χρόνια νοσήματα με πυρετό.

  • Αν ο πυρετός είναι επαναλαμβανόμενα υψηλός (40 βαθμοί Κελσίου).

  • Εάν ο πυρετός δεν υφίεται μόνος του ή με τη χρήση αντιπυρετικού. 

  • Όταν νιώθουμε (ως γονείς) ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί. Ο γονιός γνωρίζει το παιδί του καλύτερα από τον καθένα! Επικοινωνήστε τους φόβους σας και την ανησυχία σας με τον/την Παιδίατρο! 

  • Σε κάθε περίπτωση συνιστάται επικοινωνία με Παιδίατρο ή αναζητείστε ιατρική συμβουλή.

Περισσότερες πληροφορίες περί του πυρετού:

Παραπομπές σε Επίσημους Ιστότοπους με θέμα τον πυρετό:

Λογοθέτης Αντώνης, Παιδίατρος (τελευταία ενημέρωση 29 11 2023)

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρική συμβουλή.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κλινική εξέταση και οποιαδήποτε οδηγία, διάγνωση, θεραπεία που έχουν δοθεί από ιατρό.

Σε κάθε περιπτωση συνιστάται η επικοινωνία και η εξέταση από ιατρό καθώς και τη τακτική Παιδιατρική παρακολούθηση. 

Το κείμενο αυτό προορίζεται για ενημέρωση των γονιών των οποίων τα παιδιά παρακολουθούνται στο ιατρείο και ΟΧΙ για το γενικό κοινό.

 

ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ την κοινοποίηση του κειμένου (ανάρτηση) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μπορείτε αν επιθυμείτε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο, ώστε να ενημερώνεστε μέσω email όταν αναρτάται ένα νέο άρθρο.

 

Εγγραφτείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο

Με την εγγραφή σας στο Ενημερωτικό Δελτίο θα λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω email, όταν αναρτάται ένα νέο άρθρο. 

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!

bottom of page